Preskoči na vsebino
sl
en hr
+386 2 460 55 60
Arhitektov pogled: Hotel Occidental

Arhitektov pogled: Hotel Occidental

Arhitektura STUDIOO3DESIGN
Fotografija Doorson, Luka Rudman
Vrata 300, 300 T, 300 r

Prednosti vgradnje avtomatskih drsnih vrat v hotel

V osrčju Ljubljane v centru Šumi se nahaja nov Hotel Occidental. Objekt izkazuje izjemno funkcionalnost in sodobni dizajn z inovativno uporabo različnih materialov. Arhitekta Gorazda Grolegerja iz biroja STUDIOO3DESIGN smo povprašali o njegovi viziji in kako so avtomatska drsna vrata Doorson (v hotel so se vgradila standardna vrata 300 in 300 T) pomagala uresničiti njegove zamisli.

Iz našega pogovora smo izluščili tudi 5 ključnih prednosti vgradnje avtomatskih drsnih vrat v hotelske objekte, tako za snovalce projektov, kot tudi za končne uporabnike.

01 ESTETIKA in DIZAJN

“Avtomatska drsna vrata pomembno prispevajo h kvalitetni podobi hotelskega prostora s svojim sodobnim videzom, brezhibno integracijo in možnostjo uporabe različnih materialov. Uporaba stekla, lesa, kovine ali ogledal omogoča prilagoditev vrat splošni oblikovalski tematiki hotela, kar izboljša celoten vizualni učinek in gostom ponudi prijetno, estetsko privlačno izkušnjo,” poudarja Gorazd.

Zlasti zanimiva je arhitektova izbira kombinacije lesene obloge in dveh okroglih oken na avtomatskih drsnih vratih, ki ločujejo jedilni prostor in kuhinjo.

Uporaba lesene obloge ohranja estetsko usklajenost in prijeten vizualni učinek,” dodaja Gorazd.

02 UDOBJE in UPORABNIŠKA IZKUŠNJA

“Uporaba avtomatskih drsnih vrat vpliva na funkcionalnost, uporabnost in estetiko hotelskega prostora. Udobje in uporabniška izkušnja sooblikujeta celostno podobo prostora. Premišljeno zasnovana vrata omogočajo enostaven dostop gostom, še posebej tistim z veliko prtljage, otroškimi vozički ali invalidskimi vozički,” povzema Gorazd.

Dodatno prednost predstavlja tudi brezstično odpiranje, ki je nadvse dobrodošlo v vseh javnih objektih. Tako so zagotovljeni higienski standardi in večja pretočnost.

Spet smo se pobližje dotaknili avtomatskih drsnih vrat za prehod v kuhinjo. Vrata na tem mestu omogočajo bistveno optimizacijo prostora.

“Odpiranje brez dotika zmanjšuje tveganje za kontaminacijo hrane in površin, kar je ključnega pomena za vzdrževanje varnosti in higiene. Kuhinjsko osebje brez težav prehaja med kuhinjo in jedilnico, tudi, ko nosi pladnje s hrano ali pijačo. To izboljšuje učinkovitost dela in zmanjšuje stres za osebje,” poudari Gorazd.

V objektu je na več mestih opaziti, da je pogon skrit v strop in neviden. Gorazd je svoje razloge za izbor tovrstne montaže sistema pojasnil tako: “Skrit pogon zagotavlja čist in eleganten videz, optimalno izrabo prostora in tiho delovanje … Ko je pogon skrit, se vrata popolnoma zlijejo z okolico, ne da bi bili vidni tehnični elementi, kar omogoča boljšo skladnost z notranjim dizajnom hotela.”

03 ENERGETSKA UČINKOVITOST

Zaradi svojega hitrega odpiranja in zapiranja se avtomatska drsna vrata uvrščajo v energetsko učinkovite elemente Hotela Occidental. Vrata s hitrim delovanjem v hladnejših mesecih zmanjšujejo toplotne izgube, v toplih dneh pa preprečujejo vdor vročine v objekt.

04 VARNOST

Varnostna prizadevanja avtomatskih drsnih vrat se kažejo predvsem v dveh vidikih: z nadzorom dostopa, ki se lahko integrira tudi s pametnim sistemom za upravljanje objekta ter ustrezno reakcijo vrat na izredne razmere.

“Avtomatska vrata so opremljena z varnostnimi sistemi, ki omogočajo boljši nadzor nad tem, kdo vstopa v določene dele hotela. V primeru izrednih razmer se lahko avtomatska vrata hitro in učinkovito odprejo, kar omogoča hitrejšo evakuacijo gostov in osebja,” predstavi Gorazd.

Vrata na glavnem vhodu so redundantna, kar pomeni, da se v primeru izpada elektrike ali v nujnih primerih odprejo in ostanejo odprta. Tako omogočajo varen izhod v sili.

05 VZDRŽLJIVOST in VZDRŽEVANJE

Nezanemarljivi sta tudi dolga življenjska doba avtomatskih drsnih vrat in njihovo enostavno vzdrževanje. V Gorazdovih očeh se ti bistveni prednosti kažeta na različne načine.

“Avtomatska vrata so zasnovana za intenzivno uporabo in imajo dolgo življenjsko dobo, kar zmanjšuje potrebe po pogostem vzdrževanju in menjavi. Ker ni kljuk ali zapletenih mehanizmov, je čiščenje avtomatskih vrat enostavnejše, kar pripomore k boljšemu vzdrževanju higiene.”

Za konec dodajamo še Gorazdovo zaključno misel, ki povzema, na kakšne načine avtomatska drsna vrata prispevajo k ekskluzivnosti in sofisticirani funkcionalnosti objekta.

“Projekt avtomatskih vrat je primer uspešne integracije funkcionalnosti, estetike in inovativnih tehnologij. Skrbno načrtovanje in izvedba teh vrat ne le izboljšata uporabniško izkušnjo gostov, temveč tudi prispevata k energetski učinkovitosti, varnosti in dostopnosti hotela. Te posebnosti odražajo zavezanost hotela k odličnosti, kar postavlja visoke standarde za prihodnje projekte.”

Galerija slik