Preskoči na vsebino
sl
en hr
+386 2 460 55 60
Pogovor z arhitekti: Grand Hotel View, Brač, Hrvaška

Pogovor z arhitekti: Grand Hotel View, Brač, Hrvaška

Arhitektura D. Plevko & I. Uroda (DIA POZITIVA d.o.o.), H. Marinović & A. Tomšić (ATOM ARHITEKTURA d.o.o.), D. Vugrinović (PROJEKT 168, d.o.o.)
Interier N. Arambašić (OCD architects)
Fotografija Andrej Valentič
Vrata 300 r

Nevidna integracija vrat v sodobno arhitekturo

Najsodobnejši hotel na hrvaškem otoku Brač, s prekrasnim pogledom na morsko obzorje, so zasnovali arhitekti iz biroja DIA POZITIVA d.o.o. v sodelovanju z avtorji interierja, OCD arhitekti. Doorson avtomatska drsna vrata na različnih lokacijah nudijo brezskrben prehod, zagotavljajo vrhunsko izkušnjo gostov ter elegantno dopolnjujejo izgled hotela.

GLAVNI VHOD: Vrata kot ujemajoča zasteklitev steklene fasade

Avtomatska drsna vrata se kot del zunanje popolnoma steklene stene subtilno zlijejo z arhitekturo objekta. “Vgradnja avtomatskih drsnih vrat Doorson nam je omogočila popolno komunikacijo med interijerjem in eksterijerjem ter nemoteno povezavo vhoda s pogledom na morje,” pojasnjujejo v arhitekturnih birojih.

Dvoje avtomatskih drsnih vrat 300 r tvori izredno zanimiv ter energetsko-učinkovit asimetričen vetrolov, ki preprečuje vdor vetra, kateri je lahko na območju otoka izjemno močan. V poletnih mesecih preprečuje vdor vročega zraka ter ohranja prijeten hlad v notranjih prostorih.

“Za vgradnjo avtomatskih drsnih vrat na vhodu smo se odločili iz razloga, da gostom omogočimo čim enostavnejši vstop v hotel. Prednost takšne rešitve je brezstičen prehod, saj imajo ljudje velikokrat prtljago, kovčke, torbe, roke imajo polne raznih stvari ter so običajno utrujeni od poti.”

TERASA: Skrit pogon vrat, diskretna integracija

Steklena avtomatska drsna vrata poskrbijo za harmoničen ambient in boljšo dostopnost. Ustvarijo vizualno skorajda neviden, a funkcionalen prehod na teraso z bazenom ter na teraso kavarne.

Pri zasnovi so si OCD arhitekti prizadevali, da je pogon vrat popolnoma neviden. Na enem mestu opazimo spuščen lesen strop, ki zakriva pogon avtomatskih vrat, na lokaciji v kavarni pa pogon prekriva temna pločevina, ki je del fasadne konstrukcije. “Pri snovanju hotela smo uporabili minimalne rešitve, ki ustvarijo prefinjen dizajn z občutkom bivanja v dobro premišljenem prostoru.”

Prehod brez dotika je pomemben pri zagotavljanju vrhunskega gostoljubja. “Ureditev nemotenih prehodov je za nas pomembna iz razloga, ker na eni strani omogoča osebju neovirano prehajanje s polnimi rokami, po drugi strani pa se gostje hotela tekom dneva večkrat odpravijo skozi omenjeni prehod do bazena, plaže, na sprehod.” Tako arhitekti o funkcionalnosti brezstičnega odpiranja.

Varna evakuacija z redundantnimi vrati

Poleg elegance in gostoljubja je v hotelu View poskrbljeno tudi za varnost v izrednih razmerah.

Doorson avtomatska drsna vrata 300 r so v redundantni izvedbi, nameščena na zasilnih poteh in opremljena s stikalom v sili (emergency switch). V nujnih primerih, ob aktivaciji požarnega alarma ali izpadu električne energije se vrata samodejno odprejo in ostanejo odprta ter tako omogočijo varno evakuacijo ljudi in stvari.

Galerija slik