Preskoči na vsebino
sl
en hr
+386 2 460 55 60
Zavarovalnica Sava

Zavarovalnica Sava

Arhitektura: Komunaprojekt d.d.
Fotografija: Blaž Črnič
Vrata: 300, 300 r, 500 EFS, Boon Edam Tourniket

Sodobna arhitektura s poudarkom na varnosti in učinkovitosti

Vgradnja avtomatskih drsnih vrat v novem poslopju zavarovalnice Sava, ki ga je načrtovalo podjetje Komunaprojekt d.d., poudarja varnost, učinkovitost in pametno oblikovanje, kar simbolizira predanost podjetja sodobnemu okolju in pristopu osredotočenemu na stranke.

Izstopajoč glaven vhod

Glavni vhod z vrtljivimi vrati Boon Edam tipa Tourniket takoj pusti močan pozitiven vtis. Sistem vrat ‘odprto/zaprto’ preprečuje prehod zraka iz zunanjosti v notranji prostor in obratno ter predstavlja primerno rešitev za visoko frekvenčne vhode.

“[Glavno poslanstvo je bilo] zasnovati sodoben objekt, ki izpolnjuje najvišje standarde na vseh področjih, kot so trajnostna gradnja, funkcionalnost, reprezentativnost in prepoznavnost arhitekturnega izraza..”

– arhitekt Maksim Sešel, Komunaprojekt d.d.

Požarna varnost je na prvem mestu

Pri gradnji objektov igra pomembno vlogo požarna varnost, kjer pa tip vrat 500 EFS izpolnjuje vse zahteve. 500 EFS zagotavlja varno evakuacijo s prisilnim zapiranjem in nato preklopom v krilno delovanje. Zaprtje vrat deluje kot požarna pregrada s EI30 = 30-minutnopožarnoodpornostjo, kar preprečuje širjenje ognja in toplote v druge prostore. Glavne lastnosti vrat omogočajo varno reševanje in evakuacijo.

“Za vgradnjo teh vrat v objekt sem se odločil zaradi zagotavljanja visoke funkcionalnosti ob sočasnem upoštevanju vseh potrebnih predpisov. […] V primeru stavbe zavarovalnice Sava je bilo ključno zagotavljanje funkcionalnosti drsnih vrat in varne evakuacije preko Doorson drsno-krilnega sistema.

Moč zanesljivosti in učinkovitosti

Z namestitvijo standardnih vrat tipa 300 in 300 r poskrbi poslopje za nemoten pretok ljudi, prilagodljivost ter energetsko učinkovitost.

“Vgradnja sistemov drsnih vrat je primerna za objekte z večjo frekvenco prehodov. Omogočajo fleksibilno funkcionalnost in s tem zagotavljajo enostaven način uporabe, izpolnjujejo vse bistvene zahteve in s svojo čisto oblikovno zasnovo dopolnijo arhitektonsko prezentnost stavbe.”

Vrata tipa 300 r v redundantni izvedbi omogočajo nemoten vsakodnevni prehod ter varno evakuacijo v izrednih razmerah, saj imajo edinstven sistem pogona. V primeru nevarnosti se avtomatsko odprejo in ostanejo odprta, kar jih naredi varnejša in zanesljivejša.

Standardna vrata tipa 300 omogočajo učinkovito rabo energije in varnost. Kadar vrata mirujejo ali so v načinu ZAPRTO oziroma ODPRTO, krmilnik vrat preide v NAČIN VARČEVANJA. Poraba energije pade na 0,4 Wh, kar pomeni zmanjšanje stroškov elektrike.

Galerija slik