Preskoči na vsebino
sl
en hr
+386 2 460 55 60
Center Vezenine & Večstanovanjski objekt na Bledu

Center Vezenine & Večstanovanjski objekt na Bledu

Arhitektura Gužič Trplan arhitekti
Fotografija Doorson
Vrata 300, 300r

Preplet sodobne arhitekture in funkcionalnosti na vhodu

Urbanistično arhitekturna zasnova območja obsega večnamenski Medgeneracijski center Vezenine ter ločena objekta s stanovanji. Avtomatska drsna vrata na obeh vhodih s poudarkom na funkcionalnosti in estetski dovršenosti ponujajo neoviran prehod in energetsko učinkovitost.

CENTER VEZENINE: Avtentičnost lesa dopolnjena z aluminijem in steklom

Tradicionalni videz lesa v kombinaciji z moderno arhitekturo se odraža tako v zunanji podobi objekta kot tudi v notranjosti. V odprto, premišljeno zasnovano avlo vodi dvoje avtomatskih drsnih vrat 300 4L/2S v obliki vetrolova, ki tvorijo energetsko učinkovit vhod. Funkcionalnost vetrolova omogoča, da so ena vrata pri odpiranju vedno zaprta, kar ohranja temperaturo v prostoru in preprečuje vdor hladnega zraka/vetra skozi vse leto.

Pogon vrat je premišljeno skrit v strop, kar optično poveča vhod ter daje občutek odprtosti. Skoraj 3 m visoka steklena vrata s črnimi aluminijastimi profili delujejo kontrastno, a se hkrati elegantno zlijejo s svetlimi lesenimi oblogami.

Vstop brez dotika obiskovalcem in zaposlenim poustvari prijeten ambient z občutkom dobrodošlice.

VEČSTANOVANJSKI OBJEKT BLED: Enostaven prehod za vse generacije

Avtomatski prehodi v objektih, kjer domujejo starejše generacije so še posebej pomemben element, saj zagotavljajo enostaven in predvsem varen dostop. Že takoj na glavnem vhodu vrata 300 4L/2S omogočajo nemoten vstop v objekt, predvsem gibalno oviranim ljudem. Preprost je tudi prehod s polnimi rokami.

Na levi strani steklena avtomatska drsna vrata 300 3L/8S vodijo v lobij z dvigali in stopniščem z dostopom do stanovanj. Tudi ta vrata delujejo kot funkcionalna bariera, ki onemogoča vdor hladnega/toplega zraka ter med seboj ločuje dva prostora. V primeru, kadar želimo povezati hodnik v en prostor iz razlogov vnosa pohištva, itd. lahko vrata s programskim stikalom COM 20 damo na režim ODPRTO ter si zagotovimo širok prehod.

Vhoda na objektih delujeta tudi kot zasilni izhod v izrednih razmerah. V ta namen so vrata v redundantni izvedbi, skladna s standardom EN 16005. Ob aktiviranju požarnega signala, izpadu električne energije, ob okvari vrat ali aktiviranju tipke za prisilno odpiranje, se vrata samodejno drsno odprejo in ostanejo odprta. Takšna vrata omogočajo enostavno in varno evakuacijo.

Galerija slik